Kako odglumiti kolor filtere u PS-u?

Naime, misli se na filtere prilikom konverzije kolor fotografije u crno-bijelu. Štos je u tome da je moguće simulirati efekte raznih filtera, ali na “brzinski” način. To znači da se nećemo zamarati sa time da li se želi dobiti efekt svijetlo crvenoga ili tamno crvenoga filtera, već je uz mali trik moguće podešavanjem slidera odmah vidjeti promjenu na fotografiji kako bi se dobio željeni efekt..ili naprosto efekt koji smatrate da najbolje odgovara toj fotografiji. Da ne pričam dalje besmislice evo primjera na kojem će sve biti jasno.

Kolor fotka
Kolor fotka

Ovdje je simpatična snapshot fotografija bake i zanosne plavuše u istom kadru. Snimljena je na kolor negativ film što možda i nije najbolji izbor za ovu scenu. Odlučio sam ju prebaciti u crno-bijelu verziju. Međutim, sa konverzijom u grayscale ili desaturacijom nemamo nikakvu kontrolu nad konverzijom i nije moguće dobiti efekt crvenog, žutog ili nekog trećeg filtera kako bi naglasili određeni dio fotografije ili možda neku teksturu.

Prvo je potrebno dodati “adjustment layer” tipa hue/saturation i blend mode podesiti na “color”. Zatim dodati još jedan hue/saturation adjustment layer i u njemu saturaciju staviti na nulu (skroz lijevo). Vratimo se na prvi layer i nakon dvostrukog klika na crno-bijeli krug ponovo dobijemo opcije za namještanje hue i saturation. U ovom layeru nas interesira jedino hue. Pomaknemo slider na +19 i dobijemo ovo:

+19
+19

…ili možda probamo pomaknuti na -155 da bi dobili ovaj efekt:

-155
-155

Zgodno, zar ne? Primjetite kako je posvijetlila zgrada i kosa plavuše, a izgubile se teksture na bakinoj odjeći! Iskreno, pojma nemam da li se to može usporediti sa korištenjem filtera u crno-bijeloj fotografiji, ali je zgodan trik kojeg sam jednom davno negdje pročitao na webu. Sada vidite zašto je sa digitalcima uvijek poželjno fotkati RAW u koloru, a nikada ne uključivati opciju fotografiranja u crno-bijelome! A također vidite da je moguće kolor negative isfurati na art cb stil

Comments · 1

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
Product added to cart

No products in the cart.