Nikkor 50mm f/1.8G

Ovaj objektiv sam kupio nedavno, nakon što sam na koncertu benda Iroko na zagrebačkom Strossu muku mučio sa ručnim izoštravanjem starog manualnog 50mm Nikkora. U brzim pokretima bubnjara definitivno je bila prednost imati svjetlosno jaki objektiv, a niti jedan zoom nije ni blizu objektivu sa fiksnom žarišnom duljinom. Pedesetica je oduvijek bila moj favorit, pa me ugodno iznenadilo da je Nikon 2011. izdao novu verziju ove popularne žarišne duljine. naime, to nije samo stara “D” verzija prepakirana u novo tijelo sa autofokus motorom, već je moderniziran i optički sustav koji sada sadrži jednu asferičnu leću kako bi se smanjile aberacije na rubu slike.

Pedesetka!

Osim toga, dizajn objektiva je promijenjen tako da se prednja leća nalazi dosta duboko od prednjeg dijela objektiva što smanjuje ulazak bočnog svjetla, a time reducira nepoželjne odbljeske. Moram priznati da mi je dizajn vrlo privlačan. Izgled je nekako “nabildan”, objektiv je fizički dosta velik iako mu je težina samo 185 grama. S ponosom ga stavljam na svoj Nikon D5100 – kombinacija izgleda moćno, dok mi stara “D” verzija izgleda nekako “obično”. U paketu objektiv dolazi sa sjenilom te mekanom torbicom za objektiv. Ja sam imao sreće pa sam u Fototehu dobio i Nikon majicu

Za svakodnevnu fotografiju objektiv je odličan. Iako se na raznim testovima na internetu može vidjeti da ima malo veću bačvastu deformaciju, na stvarnim fotografijama ja to uopće ne vidim. Kod dizajniranja optike moraju se napraviti neki kompromisi – u Nikonu su se odlučili za deformaciju koja se lako može korigirati u obradi da bi dobili bolju korekciju na rubovima fotografije.

Testing, testing, 1,2,3!

Budući da se bavim i astrofotografijom, objektiv sam isprobao i na zvijezdama. Zvijezde su kao točkasti izvor svjetlosti vrlo osjetljive na optičke pogreške. Ovdje do izražaja dolazi koma koja je jako vidljiva kad je objektiv otvoren, čak i na crop tijelu Nikona D5100. To me nije previše iznenadilo jer sličnu stvar, čak i goru, sam vidio sa 28mm Canon objektivom na 20D. Kad se objektiv zatvori na f/2.8 koma je podnošljiva, a pri f/4 je dovoljno dobro kontrolirana da ne treba dalje zatvarati objektiv. Na žalost, nisam (još) bio u mogućnosti isprobati objektiv na full-frame tijelu. Na doljnjem primjeru možete vidjeti kako to izgleda u 100% rezoluciji, uz napomenu da je to jedva vidljivo kad se fotografija gleda smanjena na ekranu ili na razvijenoj fotografiji.

Koma, čovječe!

Kod Canona je koma bila znatno veća, tako da taj objektiv uopće nisam koristio za astrofotografiju, dok sam sa ovim Nikkorom oduševljen.

Bokeh mi se sviđa, iako se vidi da su krugovi malo nepravilni, ali kod dobre fotografije sigurno nećemo toliko cjepidlačiti. Važno je da ružan bokeh ne bode u oči, a to ovdje definitivno nije slučaj.

Bokeh možemo ufotkati i pri lošem svjetlu!

Nikon je sa ovim objektivom napravio odličnu stvar. Napokon smo dobili 50mm G objektiv za tijela koja u sebi nemaju motor autofokusa, a dizajn i optika su dovoljno poboljšani da i vlasnici starijih objektiva mogu razmišljati o kupovini ove verzije. Stariji “D” objektivi su nešto jeftiniji, no mislim da se isplati investirati u novi dizajn. Vlasnici entry-level Nikon DSLR-a (D40, D60, D3100, D5100…) niti nemaju drugi izbor budući da “D” objektiv u sebi nema motor pa autofokus na tim tijelima ne funkcionira. Svaka čast Nikonu na ažuriranju dobre stare pedesetice!

 

 

Comments · 4

  1. hej, zanima me koliko kosta odprilike ovaj objektiv?
    i da li ima negdje polovno da ga nabavim za neku dobru cijenu ?
    hvala.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
Product added to cart

No products in the cart.