Usporedba žarišnih duljina objektiva (24mm vs. 50mm)

Vjerujem da mnogi od vas znaju sve o različitim žarišnim duljinama objektiva i kakve oni efekte proizvode na fotografiji, ali nikad nije na odmet vidjeti na prijemru kako to zapravo izgleda. Ove dvije fotografije sam snimio zapravo nehotice, tek toliko da isprobam kakvu sliku daju Nikkori od 50mm f/1.4 i 24mm f/2.8. Ispalo je vrlo edukativno za mene koji se već godinama bavim fotografijom – vrlo je zgodno da svatko sam napravi takav eksperiment, ma koliko banalno se to činilo.

nikon_50mm
Gornja fotografija je snimljena na negativ film 35mm formata, fotoaparatom Nikon FM2n i 50mm objektivom. Znači, normalni objektiv i pozadina lagano van fokusa.
Ova fotka je snimljena da kadar otprilike bude jednak, sa jednakim elementima ekspozicije (otvor objektiva i brzina zavtarača), ali sa 24mm objektivom.
Ova fotka je snimljena da kadar otprilike bude jednak, sa jednakim elementima ekspozicije (otvor objektiva i brzina zavtarača), ali sa 24mm objektivom.

Odmah se primjećuje da je gotovo sve na slici oštro, te da osobe više nisu proporcionalne – odnosno, mojoj ženi se znatno povećala glava, a i kolica su se prilično izobličila. Eh da, i šta sad? U stvari, ova usporedba me podsjetila zašto volim srednji format gdje “normalac” ima žarišnu od 80mm. Stvari djeluju još prirodnije – a sve ostalo je “croppanje”. Također me podsjetilo zašto još uvijek čekam na neki povoljni full frame digitalac – croppanje neće spriječiti izobličenja objekata u kadru, ma koliko se mi trudili pokazati kako 50mm normalac postaje odličan lagani teleobjektiv na digitalcu sa 1.5 crop faktorom. Molim da se potencijalni komentatorin (a neće ih biti puno sudeći po posjećenosti ovih stranica ) suzdrže od flejmanja – nije mi namjera trubiti kako je film bolji ili nešto slično jer je vjerojatno bilo istih rasprava u eri popularizacije Leica formata naspram 6×6. Jednostavno, dobro je ponekad sa vlastitom opremom uslikati školski primjer kako bi malo osvjestili ponekad automatski odabir nekog objektiva za određeni kadar.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
Product added to cart

No products in the cart.