Digitaliza maska za skener

Upravo mi je stigla Digitaliza maska za skener koju sam naručio direktno od lomography.com! Maska je posebna utoliko što ima modućnost skeniranja preko rupica 35mm filma. Dakle mogu se skenirati svi filmove koji su eksponirani skroz do ruba – kad koristite 35mm film u srednjeformatnom aparatu (Holga, Diana…). Do sada sam takve filmove skenirao uz pomoć anti-newton stakla kojeg sam nabavio sa maskom za srednji format, ali to baš i nije dobro funkcioniralo. Osim toga, baš za inat su se na nekim fotografijama pojavljivali newtonovi prstenovi. Ovdje to nije moguće jer nema nikakvog stakla.

(c) Lomography.com

Maska je lukavo i kvalitetno napravljena. S donje strane maske je metalna pločica na koju se stavlja film. Zatim se na to stavlja gornja pločica, ona sa zakrivljenim držačem, koja pritišće i ravna film. Uz pomoć magneta savršeno nasjedaju jedno na drugo i film je izuzetno ravan. Bude puno ravniji nego sa maskom koju sam dobio sa skenerom, pa je ova maska odlično rješenje i za normalne filmove (tj. one koji nisu eksponirani preko rupica). Ipak, film se mora barem malo pridržavati na rubovima tako da maleni djelić filma uz rub (možda 1mm) neće biti skeniran pa se neće uvijek najbolje vidjeti brojevi ili oznaka filma. IMHO to zaista ne smeta – kvaliteta i jednostavnost korištenja maske velika su prednost. Dolje možete vidjeti moje primjere skeniranja – u originalu se čak vidi nešto više oznaka nego što je ovdje skenirano, kao na zadnjoj fotki koju sam pažljivije skenirao.

Masku svakako preporučam za sve lomo entuzijaste, ali i za sve koji imaju problema sa skeniranjem savinutih filmova. Posebno mi se čini korisna verzija za film srednjeg formata ukoliko imate problema sa postojećom maskom. Ja imam ovu masku, no čini mi se da bi Digitaliza verzija bolje držala film ravnim. U svakom slučaju za 30 EUR ovo mi se čini kao dobra investicija. Sad trčim izvaditi stare filmove sa eksponiranim rupicama i sve ponovo skenirati

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
Product added to cart

No products in the cart.