Pinhole Day 2009.

Svake godine jedne nedjelje u travnju održava se “Pinhole Day” – dan kada se fotografija sa “pinhole” kamerom iliti camerom obscurom. Meni je ovo već treća godina i moram priznati da je gušt sudjelovati! Diljem svijeta fotografi fotkaju svojim uglavno ručno izrađenim ili modificiranim aparatima – od kutija za cipele i Pringlesa pa do velikoformatnih kamera sa rupicom umjesto objektiva.

Ove godine Pinhole Day je bio održan 26. travnja, a ja sam upogonio svoju Dianu F+ koja ima pinhole blendu. Može joj se skinuti objektiv i koristiti ju kao cameru obscuru sa prilično širokokutnim objektivom! Moram priznati da je to jedan od razloga zašto sam ju uopće i nabavio Na stranicama Worldwide Pinhole Day možete vidjeti moju fotografiju koju sam poslao. Vidim da je ove godine sudjelovalo dosta ljudi iz Hrvatske, što mi je jako drago.

Camera obscura je izuzetno maštovita tehnika i vrlo, vrlo je zabavna! Bilo da koristite već gotove modele, kreirate vlastite “aparate” ili modificirate već postojeće, svakako vam preporučam da isprobate fotkanje bez objektiva – mala rupica umjesto objektiva čini čuda – naročito u ovo digitalno doba kada nas bombardiraju megapikselima i lećama sa dvoznamenkastim brojem elemenata.

Evo još par mojih fotki snimljenih isti dan:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
Product added to cart

No products in the cart.