Razvijanje dijapozitiva velikog formata

Update: Denis više ne razvija dijače velikog formata no tekst neka ostane, čisto iz nostalgije…

Iako se dijapozitivi Leica i srednjeg formata još uvijek mogu razviti na par mjesta u Zagrebu (o čemu sam već pisao), izgubili smo mogućnost razvijanja velikoformatnih dijača. Doduše, izgubili smo mogućnost odnošenja dotičnih u fotostudio, no zahvaljujući jednom entuzijastu, Denisu Pleiću iz Varaždina, moguće ih je razviti u Hrvatskoj! To je svakako odlična opcija jer slanje filmova u inozemstvo je potencijalni rizik (možda neopravdano, ali ipak…).

Denis je, uz konzultaciju sa ekipom newsgrupe hr.rec.fotografija nabavio kemikalije za E6 proces razvijanja dijapozitiva. Zašto uz konzultaciju? Zato jer je bilo glupo nabavljati kemikalije samo za 2-3 velikoformatna dijača budući da se one mogu dobiti u pakiranjima od minimalno 5 litara što je, ako sam dobro zapamtio, dovoljno za stotinjak filmova 4×5 formata!

Od kada sam saznao za to, malo sam češće fotografirao velikoformatnim dijapozitivima, no ipak je bilo potrebno više od pola godine da skupim (ufotkam) 13 komada koje je Denis onda razvio u jednoj turi. On se bio ponudio to napraviti i prije, no nisam ga htio požurivati jer sam znao da ću početkom travnja (2010.) okinuti još par komada u Istri, pa bolje da ih razvije odjednom nego da se zeza malo po malo.

Dijapozitive sam dobio natrag u roku od nekih tjedan dana od kada sam ih mu poslao – ako se ne varam rekao je da je bio nešto malo bolestan, no stvarno to nisam doživio kao čekanje – ako sam bio strpljiv mjesecima, nije bilo problem pričekati još koji dan. Denis me e-mailom obavještavao kako napreduje razvijanje. Svi dijači su razvijeni izuzetno dobro, boje su prekrasne i ja osobno ne vidim nikakvih grešaka. I cijena razvijanja je više nego korektna, 35kn po jednom 4×5 dijapozitivu, čime Denis pokriva svoje troškove. Sjećam se da sam u Labartu, ok su ih još razvijali, platio više. Dvije fotke mi je čak i skenirao jer je moj komp bio u kvaru!

U svakom slučaju, ako se želite okušati u velikoformatnom svijetu u koloru preporučam da se s povjerenjem obratite Denisu! Ne samo zato što je jedini u Hrvatskoj koji razvija 4×5 dijače, nego zato što to radi kvalitetno i s ljubavlju i pedantnošću pravg fotografskog entuzijasta!

Denisa kontaktirajte na njegov e-mail: denple(a)gmail.com

Comments · 5

  1. Prvo, da pohvalim fotke, odlične su, zalazak pogotovo. Stvarno se isplatilo čekati sve zajedno i da se pofotkaju i da se razviju. Ja osobno pratim news-e i znam za Denisa, no svoje dijače (35mm) sam do sad razvijao u DMu. Iako sam nov na području dijača, mislim da su radili kvalitetan posao po jako prihvatljivoj cijeni… Ulgavnom, podrška Denisu i tebi. I samo pitanje? S čim gledaš te velike dijače? Tj. S čim ih projeciraš?

    1. Sigurno je da za 35mm film ima boljih opcija. Ovdje se radi o velikom formatu, 4×5″ koji vise nitko u HR ne radi komercijalno. Dijapozitive ne projiciram, skeniram ih i po potrebi izradjujem na foto printerima velikog formata.

      Hvala na komplimentima

  2. Potpisujem pohvale za Denisa Dobro iskustvo, od pristupa čovjeku do same realizacije. Bila je u pitanju čak i poveća količina slajdova, sve došlo kvalitetno razvijeno i zapakirano. Super komunikacija i uglavnom dobar osjećaj nakon što je to prošlo. Nemam još fotki za pokazati, treba to sve poskenirati ali ako koga zanima može se javiti pa pripremim nešto…
    Btw, dobar je slap, pogotovo sada u ljetno vrijeme

  3. Kada vec hvalimo Denisa da ga i ja pohvalim. Istina, nije mi razvijao dijace ali mi je zato ucinio neku drugu uslugu jednako odgovorno i kvalitetno sto samo govori o njegovim vrlinama. Malo je takvih. Hvala Denis i naravno, ocekujem te i dalje na kavici i casici razgovora uz CB printove kada si u ZG-u

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
Product added to cart

No products in the cart.