Supersampler – recenzija

supersampler
Supersampler!

Supersampler fotić je zanimljiva sprava neobičnog izgleda koja na prvi pogled ne liči na fotoaparat. Četiri male leće smještene su na sredini aparata, a sa bočne strane viri nekakav prsten – i to je to! “WTF???” reći će fotograf koji prvi puta primi Supersampler u ruke. Pomnijom inspekcijom otkriti će se “tražilo” (navodnici namjerni – mali gumeni kvadratić ne služi ničemu, provjereno – očito je tu kako bi izmamio osmjeh svojom beskorisnošću), okidač koji se začudo nalazi na kraćoj strani aparata i poluge za otvaranje stražnjeg dijela te namještanje okidanja.

Ovo posljednje jedina je opcija koju možete mijenjati. Naime, četiri leće okidaju uzastopce, a pomicanjem poluge određujete da li će okinuti unutar jedne sekunde ili u nešto duljem intervalu (2-3-4 sekunde, ovisi kako mu se hoće). Moj Supersampler ponekad nije htio okinuti sa zadnje dvije leće pa sam ga trebao lupkati kako bi se probudio.

ZOO_ZG_08
Ha? Jel radi?

Kao što vidite na gornjoj slici, to može biti sasvim zgodna promjena – nakon prve dvije slike smetlarskih kolica uletila je moja zbunjena faca dok sam pokušavao prokužiti zakaj je to čudo zaštekalo

Koliko sam uspio pročitati o Supersampleru objektivi su žarišne duljine cca 20mm, što znači da: a) fakat vam ne treba tražilo; b) možete puno toga strpati na usku trakicu četvrtine filma (npr. cijelu osobu, zgradu, panoramu pejzaža). Trakice su uske pa deformacije koje bi inače sa 20mm objektivom bile žestoke zapravo se i ne vide tako strašno. Rubovi fino vinjetiraju, a bome ni pregrade između objektiva nisu savršeno ravne. Baš je fora kako je plastika gruba – nekako dodatno naglašava analogni štih Supersamplera.

Eh, da, preporuča se upotreba filma od 400 ASA čak i po sunčanom danu! Slažem se, iako sam uspješno koristio i 200 ASA dok je bilo lagane naoblake. Malo je tamno, ali izgleda sasvim oke:

Jednom sam u kasno popodne u Ilici uhvatio Davora Gopca sa 400 ASA..bila je jesen, pa iako se meni činilo da ima dosta svjetla, zapravo je ispalo vrlo tamno:

Gobac i Ramona
Gobac i Ramona

Supersampler mi je veliko otkriće. Manjak bilo kakvih opcija za namještanje vrlo je opuštajući za street fotografiju – staviš 400 ASA i deri! Da, začuđujuće, najbolje mi leži baš kad ga furam po ulici. Četiri uzastopne sličice mogu ispričati odličnu i kvalitetnu uličnu minijaturu svakodnevnog života – uhvate točno onoliko vremena koliko nam je potrebno da se u hodu mimoiđemo sa nekom od tisuća uličnih scena.

Uz ovakav aparat nije teško dati mašti na volju i ispričati neku neobičnu priču…koja niti ne mora imati neko posebno značenje – možda samo glumi pokret glave dok hodaš po ulici:

Lomography.com ekipa uglavnom fotka neku akciju, kad netko trči, skače i slično. Sigurno da je to super, ali podjednako je zanimljivo vidjeti kretanje fotoaparata, pa čak i četiri gotovo jednake statične slike čime se na poseban način naglašava mir ili prolaznost tog trenutka. Mogućnosti su neograničene i aparat zbilja potiče na kreativnost, a i oslobađajuće je ne razmišljati o izoštravanju i postavkama. Supersampler je malen pa ga mogu stalno držati u ruci dok hodam gradom. Sa okidačem na kraćoj stranici fino i nenametljivo leži u ruci, uvijek spreman zabilježiti još jednu neponovljivu situaciju. Isprobajte ga i otkriti ćete novu (četvrtu?) dimenziju u fotografiji.

Comments · 3

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
Product added to cart

No products in the cart.