Yashica Electro 35 GSN

Yashica Electro 35

Yashicu Electro 35 GSN sam nabavio prije par mjeseci jer je bila dobra prilika, a na netu sam čitao samo pohvale o tom aparatu. To je rangefinder, objektiva žarišne duljine 45mm i f/1.7. Ima centralni zatvarač sa brzinama od 1/500 do 30 sekundi. Mjerenje svjetla je elektronsko sa prioritetom otvora blende, a bez baterije radi samo sa zatvaračem brzine 1/500.  Podešavanje ekspozicije je automatsko, što znači da ako treba raditi kompenzaciju morati ćete prvo promijeniti osjetljivost filma na aparatu. Ako namjeravate koristiti filtere također ćete morati mijenjati osjetljivost budući da svjetlomjer nije na objektivu da mjeri kroz filter kao kod npr. Electro 35 GX verzije.

Yashica Electro 35
Yashica Electro 35

Electro 35 GSN je na prvi pogled (po mojem mišljenju) atraktivan izgledom, a u ruci djeluje solidno sa svojih 700g težine. Na objektivu piše COLOR Yashinon DX – naziv “COLOR” je u vrijeme kada su kolor filmovi postali popularniji bio hype poput današnje oznake “digital” koja se može posvuda naći. Hype ili ne, objektiv mi se čini odličan i oštar, iako nisam baš neki stručnjak. Neoštre fotke koje je napravio su krivica korisnika (mene) jer nisam imao dovoljno mirnu ruku.

Yashica se odlično snalazi u raznim situacijama. Budući da nema zrcalo prilikom okidanja se čuje samo blagi zvuk otvaranja centralnog zatvarača. Svjetlomjer radi jako dobro čak i u kontrastnim scenama, no ponekad mi se čini da teži preeksponiranju.

Gore možete vidjeti par fotografija Zagreba za vrijeme i nakon snježne mećave. Kada ju imam sa sobom nosim ju oko vrata već namještenu za street scene (f/8 ili f/11, unaprijed fokusirano) tako da mogu brzo reagirati npr. na street scenama.

Yashica Electro 35 je definitivno odličan aparat i preporučam ga svima koji bi htjeli povoljno nabaviti kvalitetan rangefinder.

Evo još jedne galerije fotografija snimljenih Yashicom. Vidi se da jako dobro radi u uvjetima slabe osvijetljenosti!

Ken Rockwell je napisao detaljan opis načina rada sa Yashicom; ja ću se ipak zadržati samo na recenziji

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
Product added to cart

No products in the cart.