GoPro Hero3 Silver – recenzija

GoPro kamerice su mi bile skroz fora koncept – mala, nenametljiva kamera kojoj je primarna namjena za sport i akciju, ali je isto fora za snimati situacije u kojima se ljudi ponašaju spontano. Ipak stare verzije su za mene imale manu što im je zvuk bio dosta loš, stalno je nešto krčalo, a budući da nisam neki lik od ekstremnih sportova, to mi je bio dovoljno velik minus da odustanem od nabavke.

Nedavno se to promijenilo sa izlaskom nove Hero3 kamere – o kojoj sad već i vrapci pjevaju Ja sam se odlučio za Silver verziju koja je jeftinija od Black, a im sve karakteristike koje meni trebaju. One fore sa videom ultra visoke reolucije su mi skroz nepotrebne, kao i veliki FPS jer ova moja kamera ne bude vidjela puno akcije Osim toga, black verzija nije bila dostupna kad je Hero 3 najavljen, a moja kamera je stigla točno prije putovanja u Australiju na potpunu pomrčinu puta i biti će super za video putopis iz prvog lica.

Karakteristike kamere neću detaljno opisivati jer ih sigurno znate, a vjerujem da će biti zanimljivo pročitati kako se ponaša Hero 3 Silver u stvarnom svijetu.

Kamera stvarno izgleda cool, dizajn je super složen i daje ono malo dodatnog ponosa vlasniku kamere. Odmah moram napisati veliku zamjerku – poklopac koji štiti utor za memorijsku karticu, USB i HDMI priključke je trebao biti napravljen kao vratašca, odnosno nekako spojen sa kamerom. Ta vrata se često miču, zbog punjenja baterija ili spajanja na komp. i vrlo je lako zametnuti taj mali poklopac, a nije mi baš fora da se na tim mjestima skuplja smeće.

Negdje sam čitao da su postavke malo teže za skužiti budući da se koriste samo dva gumbića, ali meni to nije bio neki problem. Da, treba par puta proći po menijima da bi se upoznalo sa funkcijama, no sve je vrlo jednostavno za shvatiti i bez pretjeranog čačkanja po priručniku koji se, BTW, može pronaći samo online u PDF izdanju.

Video kvaliteta je skroz dobra, tu nema zamjerki. Jedino se na tamnim dijelovima u situacijama sa slabom rasvjetom dosta vidi digitalni šum, ali to ne smatram velikom manom jer snimanje u takvim situacijama nije primarna namjena ove kamerice. To će možda smetati, štajaznam, roniocima na većim dubinama ili oblačnom vremenu, ali meni je to nebitno.  Automatska ekspozicija radi jako dobro – ignorira izvore rasvjete i fino se prilagođava ambijentu pa se okoliš uvijek dobro vidi. Balans bijelog bi pod umjetnom rasvjetom mogao biti bolji.

Za snimanje filmova obično koristim 720p video jer dotičnog na 32MB karticu stane dobrih 7 sati dok je za full HD minutaža duplo manja – odnosno, to znači duplo više prostora za arhiviranje snimki.

Silver verzija može snimati fotke rezolucija 11 i 5 MP. kvaliteta fotke u 11MP nije nimalo očaravajuća, puno je digitalnog šuma u kombinaciji sa jpeg kompresijom te izraženom kromatskom aberacijom na rubovima fotke.

Crop fotografije u maksimalnoj rezoluciji

Naravno, od te male kamere nije realno očekivati čuda na fotografijama, a one izgledaju sasvim ok kad se smanje za web. Dinamički raspon je slab, automatsku ekspoziciju često zezne svjetlina neba i dobro je da su stavili opciju spot mjerenja za takve situacije. Ali super mi je distorzirana perspektiva – uz  nedostatak kontrole oko raznih parametara ekspozicije znači da se mora fotkati u Lomo stilu, što meni sasvim odgovara

Smanjena i lagano obrađena fotka

Budući da se Hero kamere kod fotkanja često koriste za timelapse, čudno je da nema opcija snimanja fotki u rezoluciji koja će odmah odgovarati 1080 i 720 HD videu. Fotke od 5MP zauzimaju oko 3MB i prostor na kartici se vrlo brzo popuni kada se snima timelapse. Takva rezolucija je skroz nepotrebna za timelapse. Onda to na računalu treba smanjivati, eventualno croppati pa slagati u video..bilo bi zgodno da se to nekako može automatizirati kako bi se proces ubrzao i pojednostavio.

Zgodno je da kamera ima wireless, pa se kadriranje može provjeriti na smartphoneu, ali moj iPhone 4 sa GoPro aplikacijom ne može pronaći kameru Ne kužim u čem je problem. (EDIT: problem je riješen sa novim firmwareom. Snimka na iPhoneu kasni 5-6 sekundi, ali je vrlo korisna za kadriranje)

Dosta zamjerki sam čuo na osnovu trajanja baterije. Do sad sam snimio samo jedan dugački video od 30 minuta i kamera je uredno pokazivala dvije od tri crtice snage baterije. Za nekakvo normalno snimanje mi se čini sasvim ok.

Kamera dolazi u paketu sa dva samoljepljiva postolja, ravnim i zakrivljenim, uz nekoliko produžetaka, te vodonepropusnim kućištem kojem se mogu mijenjati vrata. Kućište služi kako bi se kamera mogla montirati na razna dodatna postolja. Vrata su izmjenjiva i u paketu dolaze dva – jedna su vodonepropusna, ali kroz dotična ne prolazi ni zvuk. Zato postoje vratašca sa rupom koja se koriste na suhom da bi audio mogao biti normalan. Moguće je nabaviti “The Frame”, okvir kojim se kamera montira na postolja bez prozirnog kućišta, samo ipak misim da je za bilo kakve akcijske snimke bolje koristiti kućište. Kamera dolazi u zgodno smišljenoj kutiji – na postolju u prozirnoj plastici, a fora je što se to postolje može odvojiti od kutije i koristiti kao treća mogućnost montiranja kamere.

Od dodataka sam uzeo jedino remen za staviti kameru na glavu odnosno snimanje iz prvog lica. Dao sam svojoj kćerki koja je nedavno napunila 5 godina i super je vidjeti svijet iz njene perspektive! Sad tek kužim kako smo mi starci dosadni i komplicirani dok se ona veseli malim stvarima – balonima i svjetlucavim maticama koje nađe na podu Samo zbog toga mi se investicija već isplatila

Comments · 1

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
Product added to cart

No products in the cart.