Stigao Nikon Z6

Napokon sam dočekao da i Nikon napravi pošteni mirrorless Nakon čitanja milijun recenzija na netu i svakavih zamjerki, mislio sam da će mi se aparat raspasti u rukama čim ga izvadim iz kutije! Ali hej, gle čuda, genijalan je, perfektno radi, fokus je brz, tih i oštar (jer fokusira direkt na čipu), stabilizaciju fotke u tijelu i apsolutno je u svakom pogledu bolji od nezgrapnog DSLRa! Jedino što će mi nedostajati je potajno ciljanje ljudi crvenim flash gridom u mrklo mračnoj Jabuci, ali mislim da nikome neće smetati ako budem ciljao zelenim. Uzeo sam i novi 50 mm objektiv, i gle čuda, genijalan je, puno bolji od stare verzije. Doduše, tko to skuži na fotkama se zbilja može proglasiti nadnaravnim bićem, ali brzo i tiho fokusiranje je definitivno plus, kao što je i mogućnost da prsten ima neku drugu funkciju osim fokusiranja (stavio sam na kompenzaciju ekspozicije), a gušt je pixel peepati na astronomskim fotkama jer je već od f/4 skroz oštar do ruba.

U ovih par dana sam ga malo provozao po gradu, fotkao prema Suncu, napravio par noćnih fotki bez da moram misliti kako dišem da fotka slučajno ne bude neoštra…evo jedne usporedbe fotke kako je izašao jpeg iz aparata i moja obrada istog (jpega, da):

Nije baš neko čudo od fotke, ali evo fino je izmjerio i zadržao detalje u sjenama i svijetlom nebu. Super je fora da se u viewfinderu može vidjeti histogram. Jedino s čime sam se do sada mučio je prilikom produkt fotografije, trebalo mi je pola sata da skužim kako se isključuje opcija da viewfinder i screen ne pokazuju sliku s postavkama aparata – jer naravno da je sve bilo crno kad sam namjestio za umjetnu rasvjetu. Onda sam morao, jadan ja, čitati uputstva i sad je ta opcija u custom meniju pa sljedeći puta neće biti problema. Ima tih nekih stvari na koje se treba naviknuti, očito Ah, da, bio je problem kako izbjeći da nosom ne okinem fotku preko stražnjeg ekrana, ali i to se vrlo brzo sredi

Uglavnom, nemam volje sad ići u detalje jer mi je doslovno muka od natezanja oko bilo kojeg od ovih novih aparata. Zemite bilo koji, svi su super. Prije 15 godina smo se prepucavali je li bolji film ili digitalija, sad se prepucavamo tko ima eye AF na koliko stotina točaka i je li nekome fokus par milisekundi brži ili sporiji. Mirrorless je zakon, Nikon je napravio dobar posao, sviđa mi se kako su dobro iskoristili novi mount za još bolju kvalitetu objektiva, sve ostalo je bonus.

Ako imate kakvih pitanja oko aparata, slobodno pucajte komentare, a ja ću puknuti par fotki sa šetnje gradom, pa evo:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
Product added to cart

No products in the cart.