Camera obscura

Zrinjevac

Camera obscura (“pinhole camera”) je vrsta fotografije u kojoj se umjesto objektiva koristi vrlo malena rupica (“pinhole”). Svjetlost koja prolazi kroz rupicu će na suprotnoj strani napraviti obrnutu sliku okoline. Efekt je primjetio još Aristotel gledajući svjetlost koje prolazi kroz lišće – bez obzira na oblik rupe/prolaza među lišćem, na tlu je među sjenama uvijek bila okrugla svjetlost. Ono što je vidio zapravo je projicirana slika Sunca! Aristotel nije uspio otkriti kako nastaje slika – efekt je prvi puta opisan u Kini u 5. stoljeću.

Projicirana slika camere obscure nije oštra poput onih koje dobijemo upotrebom leća, odnosno fotografskih objektiva. U ovome članku možete vidjeti nekoliko mojih fotografija, a pogledajte i galeriju. No, čar fotografiranja camerom obscurom upravo je u tome što za fotografiju nije potrebna leća, pa je “fotoaparat” (cameru obscuru) moguće u potpunosti napraviti u kućnoj radinosti! Izrada aparata je vrlo zabavna i maštovita, pa se tako mogu napraviti od kutije šibica, limenke, kutije za cipele ili izraditi iz drveta. Na internetu se mogu pronaći nacrti koje možete isprintati na tvrdom papiru i sastaviti u gotovu cameru obscuru. Pogledajte linkove na kraju teksta! Iako su fotke mutne, imaju neku posebnu draž.

Zrinjevac
Zrinjevac

 

Da bi dobili čim oštriju fotografiju, rupica mora biti vrlo malena. Veće rupice proizvesti će vrlo mutnu sliku. Rupicu je najbolje napraviti u metalnoj pločici. Idealno je uzeti limenku pića, izrezati kvadrat otprilike 2×2 cm (ili koliko vam odgovara za dizajn vaše obscure) i u njemu iglom polagano probušiti rupicu. Iglu lagano pritisnite i okrećite (ili okrećite pločicu) kako bi rupica bila čim više okrugla. Da, i nepravilna rupica će napraviti sliku, ali ako je okrugla, slika će biti oštrija. Umjesto limenke možete koristiti poklopac od jogurta ili vrhnja. Aluminijske folije nisu dobre jer su pretanke pa će propuštati svjetlost, a niti rupica se ne može kvalitetno napraviti.

Tragovi ljudi
Tragovi ljudi

 

Kolika treba biti rupica? Idealna velična ovisi o žarišnoj daljini. Žarišna daljina je udaljenost od rupice do “senzora” (film, fotopapir ili digitalni senzor). Kao i kod pravih fotoaparata, manja žarišna duljina proizvesti će širokokutnu fotografiju. Za 50 mm rupica bi trebala biti promjera 0.3 mm, a za 25 mm 0.2 mm. Ovdje možete izračunati točnu potrebnu dimenziju. Da, to je vrlo maleno i teško je točno odrediti veličinu, ali dobro je okvirno znati dimenzije.

Budući da je rupica vrlo malena, propušta malo svjetlosti. Na gore navedenom linku možete izračunati f-broj: za 50 mm i 0.3 rupicu to je f/167! To znači da će ekspozicija na sunčanom danu biti 1 sekundu na fotografskom filmu od 100 ASA. Ako je oblačno, 3-5 sekundi. Niste li sigurni, rađe malo produljite ekspoziciju, film je dosta tolerantan.

 

Moj izbor za cameru obscuru je tijelo fotoaparata Mamiya Super 23. Aparat prima filmove srednjeg formata, a negativi su dimenzija 6×9 cm (2×3 inča). Rupicu sam stavio u karton na otvor za objektive. Sviđa mi se što je na taj način žarišna duljina otprilike 45 mm, što je na tom formatu filma širokokutno. Obično fotkam na film od 25 ASA, dakle manje osjetljivosti, kako bi ekspozicije bile čim dulje. Na taj način kada fotkam po gradu čini se da gotovo uopće nema ljudi ili ostaju samo njihovi “duhovi” budući da se kreću za vrijeme ekspozicije od 10 sekundi ili više!

pinhole-mamiya

Nekoliko ideja za cameru obscuru:

Camera obscura se naravno može napraviti i na digitalcu! Samo trebate žrtvovati poklopac za tijelo fotoaparata, u sredini izbušiti rupu i na nju staviti pločicu sa rupicom. Zgodno je što na taj način možete napraviti više rupica i odrediti koja je najoštrija! Pogledajte kako je to napravio Mike – odlična detalja uputstva sa prikazanim fotografijama kroz rupice različitih veličina.

  • Jako štosne su Corbis camere obscure, maštovito dizajnirane, šarene, a dovoljno je skinuti PDF i isprintati ga! Preporučam da print napravite u nekoj digitalnoj tiskari na kvalitetnom premaznom 300g papiru.

pinhole-corbis

  • Klasik – camera obscura od kutije šibica. Detaljna uputstva, vrlo pregledno.

pinhole-matchbox

pinhole-dirkon_02

pinhole-mac

pinhole-can

  • Obscura, ručni rad sa satnim mehanizmom koji kontrolira ekspoziciju. Steampunk! Prekrasno izgleda.

pinhole-heartbeat1b

pinhole-can2

Svake godine, zadnje nedjelje u travnju, održava se “Pihole Day”, manifestacija kojoj je cilj promovirati ovakav način fotografije. Zahvaljujući našim “aktivistima”, Hrvatska je među najzastupljenijima u ovoj manifestaciji! Pridružite nam se i vi – skemijajte kamericu i idemo fotkati

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
Product added to cart

No products in the cart.