Lijepi li su Ilički dućani…

Ilica, najpoznatija zagrebačka ulica…uglavnom ju uzimamo zdravo za gotovo, put koji nas vodi od A do B, pješke, tramvajem ili nedajbože autom. Kod Trga je još možda glamurozna, nakon Črnomerca ju više niti ne doživljavamo kao “Ilicu”. Nakon Britanca teško da ćete vidjeti fotografije te ne-baš-najduže zagrebačke ulice i na Facebook snapshotima, a kamoli u turističkim vodičima.

Jednom davno sam gotovo svakodnevno šetao Ilicom na putu do posla. Naravno, nekakav fotoaparat je uvijek bio pri ruci, ali rezultati fotki uvijek su bili isti – oronulost, mrtvilo, zgrade koje su postale spavaonice, trgovine koje su gotovo sve bespovratno propale..osim, naravno poneke obavezne lokalne birtije, kladionice ili možda čak frizeraja.

Jučerašnji dan potpuno je odgovarao toj tmurnoj atmosferi – sivilo, kiša koja onako baš malo po malo gnjavi, kao da želi produljiti muke trulim fasadama i zabarikadiranim izlozima. Sjetio sam se svojih starih šetnji i kroz glavu mi je protutnjala verzija pjesme “Lijepi li su mostarski dućani” – no samo zbog naslova. Nema tu više bazerdžana (trgovaca), a koliko su dućani lijepi i što nam se to događa sa gradom, prosudite sami.

Za bolji doživljaj, molim kliknite na fotku i full screen prikaz.

 

Comments · 1

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
Product added to cart

No products in the cart.