Fotke kao iz osamdesetih

Neki dan sam izvukao iz ormara svoj Contax T2 (o njemu pročitajte moju recenziju) da isprobam kako funkcionira jer mi se činilo da povremeno zeza fokus – objektiv bi se izvukao pa uvukao i morao sam ga često paliti i gasiti, a na fotkama bi primjetio da je fokus nekako čudan, kao da se objektiv izvukao ukoso. Vidio sam da javlja da je baterija slaba pa sam ju promjenio i ispucao film za probu. Sretno mogu javiti da je sa fotićem sada sve u redu, no poanta ovog posta je ipak nešto drugo.

Skenirajući fotke primjetio sam da program (bilo Vuescan bilo Epson Scan) ne mogu izvući korektne boje. Film koji sam kupio je najjeftiniji iz DM-a, Paradies 200 kojeg sam uzeo sam probe radi. Rezultati su ipak vrlo zanimljivi. Gledajući fotke u Photoshopu, baš zbog tih nekih blijedih boja, slabog kontrasta i zrnatosti doslovno izgledaju kao da su snimljene sedamdesetih ili osamdesetih godina.

Burek s venama
Burek s venama

Fotografija Ilice kao da je izašla iz nekog drugog vremena:

Old skul
Old skul

Na gornjoj fotki sam ipak malo promijenio boje (sken je vukao na zeleno) i kontrast, no ukupni dojam je ostao isti. Efekt definitivno nije vidljiv kada se snima na modernim, nazovimo ih “profesionalnim” filmovima (vidi recenziju) jer dotični su upravo namjenjeni skeniranju. Za efekt osamdesetih definitivno je “kriv” loš film jer to ne ovisi o aparatu – evo fotografije snimljene Nikonom:

Dva do Žitnjaka
Dva do Žitnjaka

Svakako se isplati malo više posvetiti ovakvoj vrsti fotografije budući da svi oko nas, ako ne fotkaju digitalno, onda uglavnom rade crno-bijele fotke. Film Paradies u DMu je odličan za eksperimentiranje, ali može ga se nabaviti samo u 200 i 400 ASA što je previše za sunčane ljetne dane. Pokušajte u lokalnoj foto radnji pronaći neke filmove sa isteklim rokom trajanja. Pokušajte se raspitati gdje su stajali jer vremenom filmovima pada kontrast, ali i osjetljivost. jedom sam koristio stari Kodak od 1000 ASA, ali sam ga fotkao kao da je 100 ASA i to je dalo odlične rezultate. U takvim slučajevima treba paziti ako vam aparat sam očitava osjetljivost filma da postavite kompenzaciju ekspozicije ako je to moguće. Ispucane filmove možete poskenirati u svakoj foto radnji – meni su skenovi iz Badrova bili sasvim ok, no ako želite, javite se meni pa ih poskeniram za cugu ili dvije

Potrudite se odabrati motive kojih se sjećate sa starih fotki ili iz djetinjstva. U njih jednako spadaju fotografije centra grada kao i tadašnjih novogradnji, a ljeto je idealno za snimanje zrnatih uspomena sa mora. Obiteljske fotke sa rođendana ili roštiljanja imati će instant nostagličnu notu, bez potrebe za digitalnom manipulacijom što im daje neku iskrenu toplinu i autentičnost. Prema tome, izvadite stari analogni aparat iz ormara, provjerite baterije – i ponovo vratite osamdesete u život!

Još jednu pa idemo!
Još jednu pa idemo!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
Product added to cart

No products in the cart.