Razvijanje crno-bijelih negativa

Svi koji se namjeravaju upustiti u fotografiranje na filmsku emulziju često to čine upravo na crno-bijeli film. ako sada postoje crno-bijeli filmovi koji se mogu automatski razviti u kolor procesu, što znači da se bez bojazni mogu dati razviti u bilo kojem foto studiju, svakako je najveći gušt fotkati na “pravi” cb film i pokušati ga razviti kod kuće. Kemikalije, mućkanje, rad u potpunom mraku…za početnika se čini da je proces kompliciran. Vjerovali ili ne, zapravo je sve vrlo jednostavno! Samo vam je potrebna doza za razvijanje i odgovarajuće kemikalije – razvijač i fiksir. Uz termometar za kontrolu temperature to je sve što vam treba da kod kuće sami razvijete crno-bijeli film!

Da bi vam olakšao taj prvi pokušaj napravio sam ovaj kratki video tutorial pomoću kojeg ćete vidjeti sve korake i trikove koje trebate znati da se upustite u avanturu razvijanja filma. Ipak je lakše kada se vidi cijeli postupak nego kada o njemu samo čitate…

Ako imate kakvih pitanja, slobodno ih postavite ovdje u kometarima ili u komentarima video snimke!

 

 

Comments · 4

 1. Poštovanje,
  Da li je moguće u hrvatskoj kupiti filmove i opremu za razvijanje. Naime, bavio sam se time dosta godina i znam o ćemu pričate…Na Nacinal geografic, je jedan poznati cijenjen fotograf rekao da *KODAK* više ne proizvodi filmove, i da mu je onih par filmova ostalo kao suho zlato.Kod Nas je bio efke, fotokemija Zagreb.
  Tko nije proveo u tamnoj komori sate i dane, taj ne zna koji je to gušt kad se pojavljuje slika na papiru..
  Puno pozdrava pravim ljubiteljima fotografije

  1. Pozdrav,
   za sada filmova u ZG ima u Foto studiju Centar u Ilici i Praxis u Hebrangovoj. U Praxisu se može kupiti kemija i doza za razvijanje filmova. Kodak i dalje proizvodi filmove, možda se radilo o nekom posebnom tipu filma, Kodachrome vjerojatno.

   1. kodak Chrome onog doba kao vazio je za najbolji film, o tome lik na Nat geo govori.. Sada svi filmovi koje mozete kupiti su bazni, obicni. Bez obzira na brend, svi su slabijeg kvaliteta nego nekad.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×
Product added to cart

No products in the cart.